Kútfúrási tájékoztató (2017)

Tisztelt Zsurki Lakosok!

Dr. Tilki Attila Országgyűlési Képviselő Úr az alábbi tájékoztatást adta a kútengedélyeztetési eljárással kapcsolatosan.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón bejelentette, hogy nem kell engedély a háztartási kutakra. Várhatóan minden ezen kutakkal kapcsolatos vizsgálatot, felmérést és bejelentést az állam végez el, és a költségeket is vállalja.
Emlékezetes, hogy nehézséget okozott az a tavalyi kormányrendelet, amely szerint fennmaradási engedélyért szükséges folyamodni a több évtizede használt háztartási kutak esetében. A legnagyobb problémát a műszaki szakvélemény elkészítésének ára jelentette, de egy kút megszüntetése is tetemes költséggel járt volna.
B. Nagy László Fideszes képviselőtársam javaslatára két kabinetülésen és kormányülésen is téma volt a fúrt kutakkal kapcsolatos szabályozás, s most olyan döntés született, amely megnyugtatható lehet mindenkinek.
Ennek értelmében a legutóbbi kormányülésen arról döntöttek, hogy 80 méteres talpmélységig kivonják a jogszabály hatálya alól a háztartási vízfelhasználást szolgáló kutakat, amibe a szakértők szerint a vidéki házak udvarán lévő kutak 90%-a beleesik. Azt is tartalmazza a döntés, hogy minden ezen kutakkal kapcsolatos vizsgálatot, felmérést és bejelentést az állam végez el, és a költségeket is vállalja. A 2018-as központi büdzsében több mint 5 milliárdot szánnak erre a célra. Az 1995-ös vízjogi szabályozást is ketté fogják bontani, külön szabályok vonatkoznak majd a lakosságra és a gazdaságokat üzemeltetőkre.
Információink szerint azoknak sem kell aggódniuk, akik már kifizették a műszaki szakvéleményt, az engedélyeztetés összegét, mivel a vonatkozó rendelet miatt kialakult költségeket teljes mértékben visszafizeti az állam, azaz senkit nem érhet kár.

Pócsikné Vakula Ágnes
polgármester